STOPPEN MET ROKEN DOOR GEBRUIK VAN NICOTINEVERVANGING

1 - HOE WERKT HET?

NICOTINEVERVANGING

De bedoeling van Nicotinevervanging is het geleidelijk afbouwen van de nicontineafhankelijkheid. Je rookt x aantal sigaretten per dag vermenigvuldigd met het aantal mg Nicotine per sigaret (sterk afhankelijk van het merk : staat op de zijkant van het pakje gedrukt) geeft je op een eenvoudige manier het aantal mg Nicotine dat je lichaam op dit moment "gewend" is.

Wanneer je enkele uren niet rookt zal het Nicotinegehalte in je bloed beginnen dalen en krijg je signalen van je hersenen dat het tijd wordt voor een volgende sigaret... en je krijgt ontwenningsverschijnselen. Wanneer je Nicotinevervanging gebruikt (in plaats van de echte sigaret) zal je veel minder ontwenningsverschijnselen ervaren omdat je lichaam nog een accepteerbare dosis Nicotine binnenkrijgt.

2 - DOSIS BEREKENEN

WELKE DOSIS HEB JIJ NODIG?

Het is belangrijk om de vervangdosis goed te laten berekenen. Bij een te lage dosis zullen er nog te veel ontwenningsverschijnselen kunnen doorbreken. je ervaart dat het "niet werkt', loopt superhumeurig rond en moet een hels gevecht met jezelf leveren.

Bij een te hoge dosis kan je dan weer andere ongemakken ervaren zoals duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen,misselijkheid, zweten enz.

Je kan daarom beter niet zo maar op eigen houtje je vervangdosis inschatten en naar de apotheek stappen om wat producten aan te schaffen. Vraag informatie!

3 - Pleister? Kauwgom? of zuigtabletjes? Wat neem ik best?

BEKIJK JE ROOKGEDRAG

Het is niet altijd eenvoudig om snel een keuze te maken uit het hele aanbod van nicotine vervangende producten. Het is belangrijk om toch even tijd te nemen om te analyseren wat voor type roker je bent. Het is een ander verhaal als je iemand bent die gewoon is van continu doorheen de hele dag te roken, of als je iemand bent die enkel "s morgens wat rookt, na de middag en voor de rest vooral 's avonds rookt.

Ook je dagindeling, beroepsactiviteit en invulling van je vrije momenten geeft belangrijke informatie die van belang is bij het selecteren van het juiste product.

Bij rookstopbegeleiding helpen we je, op basis van je eigen rookprofiel, een keuze te maken voor een product dat het beste bij jou past.