STOPPEN MET ROKEN DOOR WILSKRACHT TE TONEN

1 - MOTIVATIE OPBOUWEN

Het is belangrijk voor het welslagen van je rookstop dat deze beslissing een weloverwogen beslissing is. Je kansen op succes vermeerderen spectaculair wanneer jij zelf ook echt wil stoppen met roken.

Wanneer je huisgenoten, familieleden of dokter je zachtjes "dwingen" om te stoppen met roken dan zal dat maar matig succesvol zijn als je zelf nog niet overtuigd bent van het feit dat het best is om te stoppen met roken.

Bij rookstopbegeleiding wordt je o.a. meer uitleg gegeven over de gevaren van roken, de vele voordelen van stoppen met roken en zoeken we naar jouw drijfveren om te stoppen met roken en werken we een strategie uit om "neen" te blijven zeggen tegen de sigaret.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen voldoende motivatie kan opbouwen om het "stoppen met roken" tot een goed eind te brengen. Motivatie is als een motor die moet gestart worden. Bij rookstopbegeleiding help ik je om het contactsleuteltje te vinden om je motivatie gestart te krijgen!

2 - KIES JE STOPDAG ZORGVULDIG

Holderdebolder besluiten om morgenochtend eens te stoppen met roken is meestal niet zo'n succesvolle manier om te stoppen met roken. Het is zeer belangrijk om zorgvuldig je STOP dag te bepalen.

Afhankelijk van je motivatie kan dat in de zeer nabije toekomst zijn, of is het voor jou misschien beter nog eerst wat te werken aan je motivatie.

3 - ZORG VOOR AFLEIDING

Het grote moment is er...je start vol goede moed om vanaf vandaag niet meer te roken. Jij wil wel, maar je lichaam wil liever niet meewerken en het uit dat ongenoegen in ...ontwenningsverschijnselen.

Trillen, draaierig zijn, misschien hoofdpijn, buikklachten, een humeurtje om U tegen te zeggen..., rusteloos rondlopen, enz... zijn allemaal lichamelijke signalen van je brein om je toch maar te proberen overhalen om opnieuw een sigaret te nemen.

Je zal allerlei truukjes moeten uitproberen om voldoende afleiding te vinden op momenten dat je de drang naar de sigaret voelt opkomen.

Even iets anders beginnen doen, je concentreren op iets waar je de volle aandacht bij moet houden, veel water drinken, even buiten gaan, een klein klusje afwerken.

Het is hierbij heel belangrijk dat die afleidingsmanouvres niet al te veel energie van je vergen. je zal die truukjes immers nog dikwijls moeten uitproberen en wanneer ze te vermoeiend zijn zal je wellicht, na enkele keren, er niet veel zin meer in hebben.

4 - Truukjes, vluchtmechanismen en het leren werken met time-outs

Op moment dat je het lastig krijgt is het belangrijk om jezelf weer even onder controle te krijgen door bvb iets anders te gaan doen. Het lijstje hieronder is maar een voorbeeld en is zeker niet volledig. Iedereen kan aan dit lijstje zijn eigen persoonlijk trucjes toevoegen. Het zijn die trucjes, time-outs en vluchtmechanismen die je nodig zal hebben om het op moeilijke momenten vol te houden om neen te blijven zeggen tegen de sigaret.

VEEL DRINKEN :

Door veel te drinken zal je maag goed gevuld raken en een verzadigd gevoel doorgeven aan je brein. De honger naar een sigaret zal hierdoor sneller gestild raken. Bruisdranken hebben hierbij een sterker effect dan "plat water" om de zin in roken af te remmen. Ook ijskoude dranken hebben hierbij een groter, dus beter efect. Let op met de calorische inname van je drinken. Kies voor een calorie-arme drank. Uiteraard liefst niet te veel alcohol, want Alcohol en Nicotine zijn twee heel goeie kameraden die je bij je rookstop best niet te veel samen laat zitten...

BEWEGING :

Wandelen, fietsen, een blokje om lopen op momenten dat je het wat moeilijker hebt zal je helpen "je zinnen eens te verzetten" . De extra beweging zal overigens je gezondheid zeker ten goede komen.

KLEINE KLUSJES :

Leg een aantal kleine (huishoudelijke) klusjes klaar die je in de loop van de dag kan uitvoeren op momenten dat je het wat lastig krijgt. De klusjes moeten zeker niet langer dan 15 minuten duren, niet te vermoeiend zijn, relatief eenvoudig uit te voeren zijn en je moet ze uiteraard ook wel enigszins leuk vinden.

LEES IETS OVER STOPPEN MET ROKEN :

Koop of leen een boek (bvb bibliotheek) of zoek iets op via een zoekmachine op internet. Het helpt om op moeilijke momenten even te kunnen teruggrijpen naar een boek of een artikel over stoppen met roken. Het is dan niet de bedoeling dat je een uur aan het lezen gaat, maar dat je enkele minuten, een kwartiertje weer even met je gedachten kunt focussen. Het helpt om je motivatie weer even op te flakkeren.

AGENDA BIJHOUDEN :

Noteer in een kleine agenda dag na dag je ervaringen (kort). Wil je er een heus dagboek van maken? OK en zeer nuttig als je er de tijd voor kan vinden en het niet te veel een sleur zal gaan vinden, maar het is zeker geen verplichting. Zet in je agenda bvb een emoticon op momenten dat het minder gaat en noteer kort wat de situatie of de aanleiding was. Heb je niet gerookt? OK volhouden dus ! noteer kort wat je specifiek hebt gedaan om niet te roken; welke time-out of vluchtmechanisme heb je gebruikt en heeft dat geholpen?

ZET JE MOTIVATIE OP PAPIER :

Maak eventueel een klein kaartje (ter grootte van een bvb bankkaart). Je kan dat kaartje in je portefeuille of tas bewaren. Of leg het op je bureau, stop het in een lade, leg het bij de telefoon of in de keuken. OP DE VOORZIJDE zet je 5 dingen die je wil bereiken door niet meer te roken: ik wil zolang mogelijk in goede gezondheid blijven, ik wil mijn kleinkinderen zien opgroeien, ik wil niet meer zo afhankelijk zijn van de sigaret, ik wil met het uitgespaarde geld iets leuk doen, ik wil mijn vrijheid terug zodat ik ergens zo lang kan blijven als ik zelf wil zonder steeds te moeten vluchten om te gaan roken, enz. Zet OP DE ACHTERZIJDE 5 dingen waarvan je niet wil dat ze je gaan overkomen : Ik wil niet versneld aftakelen door mijn rookgedrag, ik wil geen longkanker krijgen, ik wil niet aan de puffers en zware medicatie moeten beginnen omdat ik teveel rook, ik wil geen zware operatie aan mijn hart of bloedvaten moeten ondergaan als gevolg van het roken, ik wil binnen 10 jaar nog niet dood zijn. Dit motivatie-kaartje is een soort van contractje met jezelf. Lees je kaartje na op lastige momenten, dat helpt om je motivatie weer even te boosten zodat je opnieuw NEEN kan zeggen tegen het duiveltje in je hoofd dat je weer wil doen roken.

DOE NU IETS ANDERS :

Wanneer je al een tijdje met iets bezig bent zal je merken dat je concentratie misschien wat begint te verminderen en dat je gedachten beginnen afdwalen. Wanneer je plots merkt dat je aan "roken" begint te denken dan is het NU tijd om even iets anders te gaan doen. Je moet je volle aandacht weer even focussen en je concentreren op iets anders. Wat dat "iets anders" is dat maakt op zich niet zo veel uit. Je kan iets gaan doen in de keuken, in de badkamer, in de tuin.

ZEG NEEN TEGEN JEZELF, OF BETER..... ' LEER ' NEEN ZEGGEN TEGEN JEZELF :

Het klinkt misschien raar maar het helpt echt wanneer je op lastige momenten eens tegen jezelf (in stilte of luidop) NEEN durft zeggen. Repeteer een kleine slagzin : "Neen, ik ben gestopt met roken, ik heb die sigaretten niet meer nodig" . Oefen deze zin 10 of 20 keer na elkaar. Je moet als bij vingerknip dit zinnetje kunnen opzeggen in eender welke omstandigheid. Het is bij wijze van spreken je persoonlijke mantra. Het is de bedoeling om dit zinnetje tegen jezelf te herhalen op momenten dat je de rookgedachten weer in je brein voelt opkomen. Door het zinnetje te herhalen neem je de teugels van je leven weer even zelf in handen. Je zal merken dat de gedachten rond roken snel weer zullen weg-ebben.