MOGEN ER HULPMIDDELEN INGESCHAKELD WORDEN ALS JE ZWANGER BENT?

1 - GEEN SPECIFIEKE MEDICATIE VOOR ROOKSTOP TOEGESTAAN!

Zyban (Bupropion) en Champix (Varenicline), medicijnen die helpen bij het stoppen met roken, mogen niet gebruikt worden bij zwangeren. Er is te weinig bekend rond risico's en gevaren voor de gezondheid van de baby, daardoor neemt men liever geen risico en is het gebruik van deze geneesmiddelen verboden.

Iemand die reeds Zyban of Champix nam en dan pas ontdekt dat ze zwanger is moet onmiddelijk stoppen met deze medicatie in te nemen. Het is aangeraden om de firma te contacteren en de contactgegevens van deze zwangere aan hen door te geven zodat de zwangerschap kan opgevolgd worden.

2 - IS NICOTINEVERVANGING TOEGESTAAN?

Het gebruik van Nicotinevervangende producten (pleister, kauwgom, zuigtabletten) is niet verboden maar er wordt wel aangeraden tot voorzichtigheid. Als je wil stoppen zonder Nicotinevervangers doen probeer je dat ook beter zonder. Je krijgt immers nog steeds een (gecontroleerde) dosis Nicotine binnen die ook doorheen de placenta wordt doorgegeven aan de baby.

Enkele sigaretjes kunnen geen kwaad omdat je dan minder stress hebt en dat beter zou zijn voor de baby, zegt men?

FOUT : ENKELE SIGARETTEN KUNNEN WEL KWAAD !

Bij het roken kan je nooit vermijden dat je ook koolstofmonoxide (CO), teer, zware metalen en kankerverwekkende stoffen inademd, terwijl je bij Nicotinevervanging alleen maar Nicotine binnenkrijgt, zonder de andere schadelijke bestanddelen.

De dosis Nicotine die je binnenkrijgt bij het roken van sigaretten is ook hoger dan bij Nicotinevervanging en het nadelige vernauwend effect op je bloedvaten is ook groter.

Daarom is het geraadzaam om ook die enkele sigaretjes achterwege te laten en over te gaan tot het nemen van Nicotinevervangers.

Pleisters? of kauwgom? of zuigtabletten? Er wordt aangeraden om met kortwerkende producten te werken zodat de tijd dat er Nicotine in je lichaam zit zo klein mogelijk wordt gehouden. Daarom is het beter om GEEN PLEISTERS te gebruken maar te kiezen voor kauwgom of zuigtabletten. Je neemt die dan enkel in op het moment van hoge nood.