DE GEZONDHEID VAN JE BABY KOMT OP DE EERSTE PLAATS

1 - VERMIJD SIGARETTENROOK

BABY ROOKT MEE

Wanneer je in een rokerige ruimte bent kan je niet anders dan mee-roken. De microscopisch kleine rookdeeltjes (chemische stoffen) zweven overal rond en door te ademen (en je kan moeilijk anders) ga je de deeltjes inademen zodat ze ook bij jou hun schadelijk effect kunnen hebben.

Mee-roken (passief roken) is even schadelijk als zelf roken.

Nicotine en koolstofmonoxide CO

Het zijn vooral deze twee stoffen die via je bloed, door de placenta, worden doorgegeven aan je baby.

Nicotine is het verslavende bestanddeel; het maakt je baby nu reeds afhankelijk van Nicotine. Verder doet Nicotine onder andere de bloedvaten samenkrimpen. Hierdoor kan er minder makkelijk bloed stromen naar je baby waardoor de groei belemmerd wordt.

Koolstofmonoxide zal zich in het bloed binden aan de rode bloedcellen (die normaal gezonde zuurstof moeten vervoeren) waardoor de baby minder zuurstofrijk bloed zal krijgen en ook hierdoor een groeiachterstand kan ontstaan.

2 - STOP MET ROKEN

Stoppen met roken is niet makkelijk, maar wel superbelangrijk voor je babytje

Veel vrouwen kunnen, eens ze vernomen hebben dat ze zwanger zijn, hun motivatie een serieuze 'boost' geven en zichzelf een gezonde levenswijze opleggen door geen (of niet te veel) alcohol te gebruiken, gezond te eten, veel te bewegen en niet meer te roken.

Vraag hulp als je merkt dat stoppen met roken toch niet zo evident is voor jou. Met een arsenaal tips en truukjes ben je beter gewapend en kan je de strijd tegen de sigaret beter aanpakken en winnen!